Po nějaké době experimentování s kokosovým olejem, bambuckým máslem a glycerinem, jsem se vrátila s pokorou k doma vyškvařenému vepřovému sádlu. Jako masťový základ je prostě nejlepší. Byť masti se sádlem jím bývají cítit více, než by mi bylo milé. Do výluhu jsem proto přidala koření a esenciání olej a jimi se mast nejen obohatila, ale sádlo z ní už nepoznáte. Jako všude, i tady platí, čím lepší suroviny (nejlépe v bio kvalitě), tím kvalitnější produkt z něho vyrobíte. U každého receptu z bylinek bychom měli nechat před zpracováváním natrhané suroviny chvíli volně ležet, aby z nich mohli vylézt živočichové, kteří je obývají. Suroviny: 1,5 dcl vyškvařeného vepřového sádla 35 plně rozvinutých květů měsíčku lékařského 1 celá skořice 20 kusů hřebíčku (koření) polévková lžíce medu čajová lžička tekutého včelího vosku 5 kapek pomerančového nebo citronového esenciálního oleje Postup: Zavařovací sklenici dám do vodní lázně, rozpustím v ní sádlo a přidám skořici a hřebíček. Nechám pomalu bublat ve vodní lázni asi dvacet minut. Poté sklenici vyndám, zavíčkuji a dám na 24 hodin do chladu. Než sádlo zatuhne, sklenici protřepávám, aby se jednotlivé přísady dobře promísily. Druhý den sklenici zahřeji ve vodní lázni, přecedím a do výluhu rozpustím med, včelí vosk a esencjální olej. Naliji do připravených nádob, nechám ztuhnout a je hotovo!
1 Comment
Letní sezóna je v plném proudu a byliny volají po zpracování. V zahradě mám dva keře šalvěje, a kromě jejího sušení na lahodný čaj, z ní dělám výborný sirup. Je vhodný na zánět hlasivek, proti kašli a na bolení v krku. Sirup je tak dobrý, že ho chodím občas ochutnávat „jen tak". Postup výroby je velmi jednoduchý. Listy šalvěje nastříháme na drobnější kousky a pokryjeme jimi dno zavařovací sklenice asi do výše dva centimetry. Zasypeme moučkovým cukrem ve stejné výši, a postupně střídáme šalvěj a cukr, dokud není sklenice plná. Sklenici uzavřeme a dáme na sluníčko. Já ji mám venku, ale může být i na parapetu na okně. Pokud jsou slunečné dny, tak do druhého dne obsah sklenice klesne, cukr se promísí s bylinkou a začíná vznikat tekutá šťáva medového charakteru. Obsah skleničky upěchujeme a doplňujeme denně dalšími vrstvami cukru a šalvěje do té doby, dokud bude obsah sklenice klesat. Pak už nedoplňujeme a sklenici necháme na sluníčku nejméně 14 dní. Občas protřepeme. Po 14 dnech až jednom měsíci obsah sklenice přecedíme přes plátýnko a výsledkem je úžasný, lahodný a léčivý sirup medové barvy a šalvějové chuti. Tak ať se vám povede. |
Kategorie |