Po nějaké době experimentování s kokosovým olejem, bambuckým máslem a glycerinem, jsem se vrátila s pokorou k doma vyškvařenému vepřovému sádlu. Jako masťový základ je prostě nejlepší. Byť masti se sádlem jím bývají cítit více, než by mi bylo milé. Do výluhu jsem proto přidala koření a esenciání olej a jimi se mast nejen obohatila, ale sádlo z ní už nepoznáte. Jako všude, i tady platí, čím lepší suroviny (nejlépe v bio kvalitě), tím kvalitnější produkt z něho vyrobíte. U každého receptu z bylinek bychom měli nechat před zpracováváním natrhané suroviny chvíli volně ležet, aby z nich mohli vylézt živočichové, kteří je obývají. Suroviny: 1,5 dcl vyškvařeného vepřového sádla 35 plně rozvinutých květů měsíčku lékařského 1 celá skořice 20 kusů hřebíčku (koření) polévková lžíce medu čajová lžička tekutého včelího vosku 5 kapek pomerančového nebo citronového esenciálního oleje Postup: Zavařovací sklenici dám do vodní lázně, rozpustím v ní sádlo a přidám skořici a hřebíček. Nechám pomalu bublat ve vodní lázni asi dvacet minut. Poté sklenici vyndám, zavíčkuji a dám na 24 hodin do chladu. Než sádlo zatuhne, sklenici protřepávám, aby se jednotlivé přísady dobře promísily. Druhý den sklenici zahřeji ve vodní lázni, přecedím a do výluhu rozpustím med, včelí vosk a esencjální olej. Naliji do připravených nádob, nechám ztuhnout a je hotovo!
1 Comment
|
Kategorie |