RENÁTA KIARA VARGOVÁ
  • Domů
  • Nabízím
  • Blog
  • Články
  • Fotogalerie
  • Videa
  • O mně
  • Kontakt

Tady sedět a psát...

Můj zavařovací deník

26/5/2020

0 Comments

 
Picture
Zavařuji od jara do podzimu, v dubnu začínám pampeliškovým sirupem, v květnu sbírám a zavařuji skvělou žlutou houbu zvanou sírovec, začátkem června je čas květu bezinky, úžasné jsou rosoly z tohoto květenství, hlavně na toasty silně namazané máslem.
Červen tradičně patří jahodám. K jahodové zavařenině někdy přidávám reveň, je pak taková krásně kyselá. A také trochu skořice. Po jahodách začíná čas rybízu – černého, červeného a bílého, všechny miluju a slepovaná linecká kolečka jsou nejlepší právě s rybízovou marmeládou. Koncem července a začátkem srpna dozrávají meruňky, máme rádi marmeládu se špetkou hřebíčku a badyánu. Je skvělá nejen na teplé rohlíky, chleba nebo veku, ale i do dortů a sladkých pomazánek. Třeba s tvarohem.
Každé září se těším na oranžové plody jeřabin a rakytníku. Z rakytníku dělám kyselou marmeládu. Jeřabiny přidávám do hruškového kompotu, dělám z nich řetězy na vánoční stromečky do lesa pro ptáčky a také marmeládu, která je trpká a hodí se třeba pod maso nebo na svíčkovou místo brusinek. Brusinky, borůvky, maliny, ostružiny, všechny tyhle plody skoro každý rok projdou mýma rukama, kuchyní sporákem, skleničkami, spíží. Nemohu zapomenout na švestky, povidla, pečený čaj, houby nakládané na kyselo nebo v soli.
Cítím se šťastná s plody přírody, které se skví na poličkách ve skleničkách a odpovídají na otázku, kdy se zima zeptá, co jsem dělala v létě. Na podzim ještě plánuji zakoupit višeň, její trpké plody v mé sbírce chutí zatím chybí.

0 Comments

Domácí hořčice

15/5/2020

1 Comment

 
Když jsem si přečetla, kolik je v hořčici konzervantů a barviv, rozhodla jsem se, že si vyrobím vlastní. Není to nic složitého a zvládnete to všichni.
Základem je nákup hořčičného semínka, na plnotučnou hořčici obyčejné hořčičné, které se dává do sterilované zeleniny. Na kremžskou hořčici potřebujeme semínko hořčice černé. Koupila jsem ho ve speciálním obchodě se semeny, "Pět semen" v Praze. Semena jsem, každou odrůdu zvlášť, vysypala do velkého hrnku, zalila převařenou vodou tak, aby byla semínka ponořená. Přidala jsem polévkovou lžíci octa a špetku soli, půl čajové lžičky cukru. Směs jsem zamíchala a nechala nabobtnat několik hodin. Může se to nechat i přes noc. Poté jsem vše rozmixovala ponorným mixérem a je hotovo. Hořčice lze různě dochutit, kurkumou, křenem, česnekem, chilli papričkami, jak má kdo rád. Hotovou hořčici jsem dala do zavařovací sklenice, v lednici vydrží několik týdnů. Pro mě je zajímavé i to, jak rostlina hořčice vypadá, je velmi podobná řepce. Tak dobrou chuť.   
1 Comment

Šťastný život je vědomá volba

7/5/2020

0 Comments

 
Picture

​Přináším vám několik tipů, které mně osobně přinášejí pocity radosti a štěstí. Nepřichází to však samo, je potřeba na tom pracovat každý den. Tak nechť jsou vám k užitku:

* Zvolit si vědomě, že chci mít šťastný život. Nebýt v roli oběti, ale tvůrce. Vědět, co chci a kam směřuji.
* Každý den najít něco, co mi udělá radost (kvetoucí strom, zpívající pták, bublající potok, příjemná koupel, aromaterapie, dobré jídlo, stačí maličkost).
* Chovat se k sobě láskyplně, mluvit o sobě hezky, mít se rád. Když mám rád sebe, mohu mít rád i ostatní, protože je to prožitá zkušenost.
* Vnímat dary, které mám – zdraví, střechu nad hlavou, dostatek jídla, milé lidi kolem sebe, dostatek vody.
* Děkovat za vše, projevovat vděčnost, to posiluje hojnost.
* Trénovat mysl na pozitivní vnímání života. Začít vědomě žít, uvažovat nad tím, kam se rozbíhají myšlenky a vědomě vytvářet pozitivní myšlenky, vize.
* Nenechat se zatahovat do dramat ostatních lidí, stěžování si, brblání, hledat cesty, jak nesnadné věci a události změnit ve snadné. Co nemohu změnit, nechám být.
* Stýkat se s podobně naladěnými lidmi, vyhledávat podobné takzvané sociální bubliny. Pracovat na svém seberozvoji.
* Cítit a ctít zákon zachování energie – co dávám, to dostávám. V každém člověku, i v sobě, vidět plný potenciál.
* Pokud do života přijde nepříjemná událost, pocit, hněv, tak je přijmout, prožít, zjistit, kde se vzaly a co od nás chtějí. Žijeme v dualitě a nemilé věci jsou kolem nás, avšak nezabývat se s nimi dlouho. Vědět, že jsou naší součástí, ale nenechat se jimi otrávit.
* Trénovat mysl a myšlenky podobně jako svaly. Žít vědomě v přítomném okamžiku, to znamená věnovat pozornost tomu, co je teď, ne tomu, co bylo nebo co bude.
* Fyzicky pracovat, uzemňovat se, propojovat s přírodou, s živly, občas chodit bos. Uvědomovat si, že jsme pozemšťané a spojovat se se Zemí. Mít ji rád jako sám sebe.
* Napojovat se na bytosti přírody, duše stromů a rostlin, krystalů…
* Zachovávat vnitřní mír. Mít harmonické vztahy, nechovat vůči nikomu zášť, nepoddávat se hněvu, případné nepříjemné situace hned řešit.
* Udělat si pořádek v místě, kde žiji. Doma (v autě) mít jen ty věci, které potřebuji nebo ty, které mi dělají radost. Uvolnit energii domova, aby mohla proudit.
​
Zvyk sibiřských šamanů:
Každé ráno se poklonit Slunci (pozdrav Slunci), a udělat si plán, jaký chci mít den, požádat, aby se to splnilo. Každý večer se rozloučit se Sluncem, zrekapitulovat den, poděkovat za dary a to, co se nepovedlo, Slunci odevzdat, abychom šli spát s čistou hlavou i svědomím.


0 Comments

    Archiv

    April 2024
    February 2024
    December 2023
    October 2023
    July 2023
    May 2023
    February 2023
    November 2022
    October 2022
    August 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

    Kategorie

    All
    Cestování
    Recepty
    Úvahy

    RSS Feed

​AKCE

NABÍZÍM

​BLOG

​ČLÁNKY

​FOTOGALERIE

KONTAKT

© COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Domů
  • Nabízím
  • Blog
  • Články
  • Fotogalerie
  • Videa
  • O mně
  • Kontakt