Letní sezóna je v plném proudu a byliny volají po zpracování. V zahradě mám dva keře šalvěje, a kromě jejího sušení na lahodný čaj, z ní dělám výborný sirup. Je vhodný na zánět hlasivek, proti kašli a na bolení v krku. Sirup je tak dobrý, že ho chodím občas ochutnávat „jen tak". Postup výroby je velmi jednoduchý. Listy šalvěje nastříháme na drobnější kousky a pokryjeme jimi dno zavařovací sklenice asi do výše dva centimetry. Zasypeme moučkovým cukrem ve stejné výši, a postupně střídáme šalvěj a cukr, dokud není sklenice plná. Sklenici uzavřeme a dáme na sluníčko. Já ji mám venku, ale může být i na parapetu na okně. Pokud jsou slunečné dny, tak do druhého dne obsah sklenice klesne, cukr se promísí s bylinkou a začíná vznikat tekutá šťáva medového charakteru. Obsah skleničky upěchujeme a doplňujeme denně dalšími vrstvami cukru a šalvěje do té doby, dokud bude obsah sklenice klesat. Pak už nedoplňujeme a sklenici necháme na sluníčku nejméně 14 dní. Občas protřepeme. Po 14 dnech až jednom měsíci obsah sklenice přecedíme přes plátýnko a výsledkem je úžasný, lahodný a léčivý sirup medové barvy a šalvějové chuti. Tak ať se vám povede.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |