Loni v srpnu jsem dělala domácí jablečný ocet. Recept najdete zde v kategorii Recepty z 24. 8. Musím podotknout, že je s tím hodně práce, budoucí ocet se musí často míchat, cedit, přesouvat ze Slunce do temna, z tepla do chladu. Výsledek však stojí za to. Když jsem ho před Vánoci stáčela, byla jsem zvědavá, jak můj první pokus dopadne. A byla jsem nadšená! Ocet je velmi lahodný, jemný ale zároveň ostrý, jsou z něj cítit hodně jablíčka a má krásnou barvu. Není možná tak čirý, jako ten koupený, ale kdybych si dala práci a přecedila ho třeba před filtrační papír, asi bych dosáhla lepšího výsledku. Nepřipadá mi to však nutné, naopak si myslím, že v usazenině je spousta prospěšných látek. Většinu jsem ho rozdala, mám jen jednu malou lahvičku, které si cením. Pokud se letošní úroda jablíček povede, určitě ho udělám znovu. Píšu to sem teď proto, že pokud máte uskladněná jablíčka, která se rychle kazí, můžete z nich ocet udělat. Sice nebude mít tolik sluníčka jako v létě, ale když do toho procesu dáte dost lásky, tak to bude jistě stačit :-).
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |