Stálé výtky k tomu, že je na silnicích moc kamionů, se snažím řešit tak, že téměř nekupuji zboží z dovozu. To se týká i ovoce a zeleniny v zimních měsících. Výjimkou jsou citrony, ty však kupuji pouze v bio kvalitě a zužitkuji z nich úplně všechno. Kromě pecek.
Během zimního období dělám saláty výhradně z domácí kořenové zeleniny. V dobách poměrně nedávných, naši předkové neměli celoroční přístup k rajčatům, špenátu, okurkám, jahodám, a všemu ovoci a zelenině, na které si jen vzpomenete. Podělím se o recept na tři saláty z kořenové zeleniny, které mám nejraději. Jsou nejen moc dobré, ale také krásně barevné. Mrkev, celer, petržel Výše uvedené kořeny nastrouhám na hrubém struhadle zhruba ve stejném poměru. Přidám strouhaný tvrdý sýr, jablečný ocet, olivový olej, trochu jogurtu, plnotučnou hořčici, trochu soli, pepře a medu. Řepa, bílá nebo černá ředkev, mrkev, křen Kořeny opět nastrouhám, přidám šťávu z citronu, nastrouhaný sýr niva, trochu domácí majonézy nebo jogurtu, sůl, pepř, trochu medu. Celerový smetanový s hráškem Celer nastrouhám na jemném struhadle, přidám utřený česnek, kurkumu čerstvou nebo v prášku, kysanou smetanu, trochu soli a sterilovaný hrášek. Odkrojené vrchní části kořenů dám na misku s vodou a během několika dnů vyraší čerstvá nať, kterou můžeme s radostí použít ke konzumaci. Dobrou chuť.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |