Vezměte zhruba dvě hrsti levandule, květy i stonky, nastříhejte tak, aby se vešly do kastrůlku. Pak přidejte tři citrony nakrájené na kolečka a jednu snítku meduňky, ale ta nemusí být nebo jí můžete nahradit mátou. A dva hřebíčky. Poté zalijte 3/4 litrem převařené vody a nechte do druhého dne vylouhovat. Zhruba za 24 hodin přecedíte přes síto a do toho pomalu zamíchávejte asi 1/2 až 3/4 kila cukru. Někdo by to možná svařil, ale já nechávám sirup za studena, dělám tak i bezový sirup. No a pak stočím do lahví a dám do chladu do sklepa nebo do lednice. Pak se dávkuje do vody jako běžný sirup, čímž vznikne limonáda. Je to lahodné a neobvyklé pití, asi by to se sirup mohl přidat i do různých míchaných nápojů.
S levandulovým extraktem můžete různě experimentovat, například dát do části trochu citronového pektinu a krátce povařit. Vznikne želé výrazné chuti a nádherné barvy, které nám třeba v lednu, na horkém toustu s máslem, připomene léto.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |