Kamarádka mě inspirovala k domácí výrobě šípkové marmelády. Vyrazila jsem tedy s košíkem na šípky a po dvou hodinách jsem měla popíchané ruce od trnů a asi kilo a půl plodů. Z každého šípku je potřeba uříznout obě špičky a vydlabat semínka. Použila jsem k tomu štípací kleště na nehty, protože nožem to moc nešlo. I tak to bylo několik hodin práce. Marmeláda se dá udělat i z šípků se semínky, ale pak je nutné hmotu propasírovat přes jemné síto, aby se do hotové směsi nedostaly chloupky, které škrábou v krku. To je ještě mnohem více práce. Těch několik desítek šípkových slupek jsem zalila vodou tak, aby byly ponořené a vařila jsem je asi dvacet minut. Vzniklou kaši jsem rozmixovala ponorným mixérem, zasypala asi půl kilem cukru a vařila dalších pět minut. Výhodou je, že směs je hustá a nemusí se použít žádný želírovací prostředek. Ještě horké jsem vše nalila do skleniček a ty postavila dnem vzhůru. Marmeláda je vynikající, má nádhernou barvu a bude jí to jistě na lineckém vánočním cukroví slušet, avšak je to mimořádně pracné a výtěžek malý. Z kila a půl šípků jsou čtyři malé skleničky zavařeniny.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |