RENÁTA KIARA VARGOVÁ
  • Domů
  • Nabízím
  • Blog
  • Články
  • Fotogalerie
  • Akce
  • O mně
  • Kontakt

Tady sedět a psát...

Sezóna ženy sběračky

31/8/2021

0 Comments

 
Picture
Jsem ve druhé polovině sklizně darů přírody. ​Ta obvykle začíná koncem dubna nebo začátkem května, kdy vyrazí medvědí česnek. Stříhám ho opatrně nůžkami, abych zachovala cibulky na příští rok. Z medvědího česneku dělám tinkturu a pesto. V květnu už raší první lístky bylin, sbírám na sušení kopřivu, mátu a meduňku, koncem května a začátkem června zpravidla kvete bezinka, jejíž květy suším a vyrábím z nich sirup. Červen patří jahodám, na samosběr chodím již několikátým rokem většinou nejméně dvakrát. Většinu jahod rozvařím na marmeládu, pár jich dám do mrazáku. O svatém Janu sbírám byliny na sušení, nakládám je do oleje, vyrábím masti a také trhám ořechy na ořechovku. Vyrábím směsi proti klíšťatům, většinou z rozmarýnu, hřebíčku, vlaštovičníku a octa. Docela to voní a účinkuje. 
Během července dozrávají meruňky, dělám výbornou marmeládu s kapkou vanilky, dále zpracovávám rybíz na marmeládu nebo sirup. Konzervuji rajčata, zavařuji houby, pokud rostou. Suším levanduli, mátu, meduňku, kontryhel, třezalku, řebříček, pelyněk, kopřivu, list maliníku a ostružiníku, měsíček, sedmikrásky, a řadu dalších bylinek, které mi na zahradě vyrostou. Čaje z nich jsou báječné. Suším také okvětní plátky růží, pivoněk, jasmínu, květy divizny, levandule a mateřídoušky. Ty přidávám většinou do koupelové soli. Suším také libeček, oregano, bazalku a tymián do polévek a na směsi koření. Dále pak z bylin vyrábím svazečky na vykuřování. 
V průběhu srpna dozrávají švestky, z nich vařím povidla, maliny a černý rybíz většinou stačím sníst. Loni jsem vysadila černou moruši, jostu a angrešt, letos již mají pár plodů. Září patří pravidelně jablkům, dělám křížaly a kompoty na zimu, jezdím s nimi do palírny, pálenka je pak základem pro bylinné výluhy. Dozrávají jeřabiny, z nichž dělám likéry a marmelády, případně je přidávám k dalším druhům ovoce do pečených čajů. Soused mi občas přinese přebytky z černého jeřábu-aronie. Je trochu trpký, ale marmeláda nebo likér s medem jsou výborné. Závěr sezóny většinou patří šípkům a rakytníku, oboje by měly přejít mrazíky, aby plody zesládly. Šípky suším a dělám z nich marmeládu, i když je velmi pracná, podobně jako z rakytníku. Pociťuji velký vděk za všechny ty dary, které nám příroda každoročně poskytuje. 

0 Comments



Leave a Reply.

    Archiv

    March 2023
    February 2023
    November 2022
    October 2022
    August 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

    Kategorie

    All
    Cestování
    Recepty
    Úvahy

    RSS Feed

​AKCE

NABÍZÍM

​BLOG

​ČLÁNKY

​FOTOGALERIE

KONTAKT

© COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Domů
  • Nabízím
  • Blog
  • Články
  • Fotogalerie
  • Akce
  • O mně
  • Kontakt