Jsem ve druhé polovině sklizně darů přírody. Ta obvykle začíná koncem dubna nebo začátkem května, kdy vyrazí medvědí česnek. Stříhám ho opatrně nůžkami, abych zachovala cibulky na příští rok. Z medvědího česneku dělám tinkturu a pesto. V květnu už raší první lístky bylin, sbírám na sušení kopřivu, mátu a meduňku, koncem května a začátkem června zpravidla kvete bezinka, jejíž květy suším a vyrábím z nich sirup. Červen patří jahodám, na samosběr chodím již několikátým rokem většinou nejméně dvakrát. Většinu jahod rozvařím na marmeládu, pár jich dám do mrazáku. O svatém Janu sbírám byliny na sušení, nakládám je do oleje, vyrábím masti a také trhám ořechy na ořechovku. Vyrábím směsi proti klíšťatům, většinou z rozmarýnu, hřebíčku, vlaštovičníku a octa. Docela to voní a účinkuje. Během července dozrávají meruňky, dělám výbornou marmeládu s kapkou vanilky, dále zpracovávám rybíz na marmeládu nebo sirup. Konzervuji rajčata, zavařuji houby, pokud rostou. Suším levanduli, mátu, meduňku, kontryhel, třezalku, řebříček, pelyněk, kopřivu, list maliníku a ostružiníku, měsíček, sedmikrásky, a řadu dalších bylinek, které mi na zahradě vyrostou. Čaje z nich jsou báječné. Suším také okvětní plátky růží, pivoněk, jasmínu, květy divizny, levandule a mateřídoušky. Ty přidávám většinou do koupelové soli. Suším také libeček, oregano, bazalku a tymián do polévek a na směsi koření. Dále pak z bylin vyrábím svazečky na vykuřování. V průběhu srpna dozrávají švestky, z nich vařím povidla, maliny a černý rybíz většinou stačím sníst. Loni jsem vysadila černou moruši, jostu a angrešt, letos již mají pár plodů. Září patří pravidelně jablkům, dělám křížaly a kompoty na zimu, jezdím s nimi do palírny, pálenka je pak základem pro bylinné výluhy. Dozrávají jeřabiny, z nichž dělám likéry a marmelády, případně je přidávám k dalším druhům ovoce do pečených čajů. Soused mi občas přinese přebytky z černého jeřábu-aronie. Je trochu trpký, ale marmeláda nebo likér s medem jsou výborné. Závěr sezóny většinou patří šípkům a rakytníku, oboje by měly přejít mrazíky, aby plody zesládly. Šípky suším a dělám z nich marmeládu, i když je velmi pracná, podobně jako z rakytníku. Pociťuji velký vděk za všechny ty dary, které nám příroda každoročně poskytuje.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |