Májový čas je u nás na zahradě vždy spojený se sklizní rebarbory. Je to první plodina, ze které mohu dělat moje oblíbené kynuté koláče. Za ní pak v červnu následují jahody, rybíz a další ovoce. Pravdou je, že reveň na koláč je potřeba něčím příjemným zpestřit, samotná je trochu nevýrazná. Hodně lidí ji míchá s jahodami, ale v době, kdy je sklizeň jahod, je rebarbora už hodně tuhá, až dřevitá, nejlepší na koláče je v květnu. To je křehká a šťavnatá.
Připravím si klasické kynuté těsto, které jemně rozložím na plech a poté jej potřu jeřabinovou marmeládou. Ta dodá společně s revení koláči ten správný říz. Poté těsto pokladu oloupanou a nakrájenou revení a posypu máslovou drobenkou. Posledně jsem omylem sáhla vedle a do drobenky jsem místo skořice nasypala chilli koření. A bylo to neobyčejně výborné. Zkrátka klasické kouzlo nechtěného! Příště tedy budu dělat tento koláč jen s chilli kořením. Kdo nemáte jeřabinovou marmeládu (dělala jsem loni vlastní), můžete použít třeba brusinky nebo rybíz. Zkrátka nějaké ovoce výrazné barvou i chutí. Tak ať se vám to povede :-).
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |