Připadá mi, že letos vše dozrává dříve. Rakytník obvykle sklízím až v polovině září, letos je však již zcela zralý a začíná trochu opadávat, tak jsem ho včera posbírala. Každoročně dělám rakytníkový džem, který je plný vitamínů a je úžasný i k plnění vánočního lineckého cukroví. Není sice tak červený jako džem rybízový, ale zato mnohem kyselejší. Keř má plno trnů, tak sklizeň jde poměrně špatně. Otrhané plody umyji a rozvařím. Pak propasíruji přes síto. Rakytník má celkem velké pecky, tak je z toho dost odpadu. Šťávu vařím s cukrem a trochou pektinu, protože moc dobře neželíruje. Vařím do mírného zhoustnutí a plním do čistých sklenic, které obrátím dnem vzhůru. Džem je výborný též jako náplň do placiček z ovesných vloček nebo jen tak do jogurtu.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |