Letos je hojná úroda ovoce všeho druhu a urodilo se i hodně jeřabin. S jeřabinou se potkávám každé ráno, když vstanu z postele. Její červené bobule se v tomto čase na mě smějí ze střešního okna.
Hodně lidí se mě ptá, jak se pozná jeřabina jedlá od nejedlé. Pozná se to podle listů, nejedlá jeřabina má lístek zubatý po celém okraji a jedlá má lístek zubatý jen do poloviny, zbytek je hladký. Nejedlá ovšem v tomto případně neznamená jedovatá. Plody plané jeřabiny jsou však menší a hodně trpké. No a konečně k tomu džemu. Asi kilo bobulí jeřabin opláchnu ve vodě a nasypu do pekáče. Na to dám cca půl kila cukru a peču v troubě na 190 stupňů zhruba hodinu. Cukr karamelizuje, tak to chce občas promíchat. Po dopečení zasypu trochou skořice a ještě horké plním do skleniček. Před uzavřením je zakápnu trochou rumu. Je to skvělý lahodný džem, který můžete použít i do bílého jogurtu, tvarohu nebo místo brusinek ke svíčkové omáčce.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |