První jarní lístečky bylin mají největší léčivou sílu. Kromě toho, že je konzumuji syrové, tak je uchovávám v alkoholu na zimu. Domácí pálenku (pokud ji nemáte, tak lze nahradit jemnou vodkou) naleju do láhve s širším hrdlem (aby tam prošly i větší kousky) a postupně do ní vkládám vše, co v zahradě čerstvě vyraší. Nyní jsou to například mladé kopřivy, sedmikrásky, bršlice, listy pampelišky, řebříček, popenec nebo fialky. Přidala jsem také mladé lístky rašící bezinky. Jak budou růst nové výhony a květy, tak budu postupně přidávat další, například meduňku, mátu, levanduli, list maliníku a ostružiníku, přesličku, třezalku, pelyněk, jedlé květy všeho druhu - jabloně, růže, měsíčku, lichořeřišnice. Později přidávám i drobné plody, jako například lesní jahody, borůvky, rybíz, černý jeřáb nebo jeřabiny. Láhev nechávám stát na slunném místě, byliny a plody se postupně louhují. Na podzim vše scedím přes jemné plátno. Výsledkem je tmavá hořká ostrá tekutina, kterou užívám po lžičkách jako prevenci proti všem neduhům. Lze jí také potírat drobné rány nebo štípnutí hmyzem. Byliny, které zde jmenuji jsou všechny jedlé. Pokud budete přidávat nějaké další rostlinky podle své intuice, což doporučuji, protože vaše tělo si nejlépe řekne, co potřebuje a co mu chybí, nezapomeňte se ujistit, že jsou to byliny jedlé. Hodně jich je jedovatých nebo nejedlých, například konvalinka, náprstník, vlaštovičník. Ty rozhodně konzumovat nedoporučuji.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kategorie |