Letošní úroda jablek je nebývale hojná, avšak sucho ovlivňuje to, že hodně padají ještě před dozráním. Většina lidí je hází do kompostu, v horším případě je svážejí do lesa.
Já padaná jablka zpracovávám mnoha způsoby. Jablka shnilá nebo nahlodaná od sršňů a vos také vyhodím. Avšak zdravá jablíčka krájím na křížaly, jichž už mám plnou třílitrovou láhev, z mnohých dělám čerstvou šťávu, někdy přidám trochu mrkve nebo červenou řepu. Výborný je jablečný ocet, jablečná povidla nebo kompot. Také už začala sezóna jablečných koláčů. Většinu receptů na přípravu produktů z jablek najdete na internetu, svůj nejoblíbenější, tedy zdravý jablečný ocet, tady popíši: Na litr vody dávám asi půl kila jablek, k tomu přidávám asi 150 - 200 gramů třtinového cukru a lžičku sušeného droždí. Obyčejně dělám tři dávky do pětilitrové láhve. Jablka i se slupkou a jádřincem nastrouhám na hrubém struhadle, dám do sklenice, prosypu cukrem a zaliji převařenou chladnou vodou. Pak směs přikryji látkou (dávám ustřiženou bavlněnou dětskou plenu), přes kterou navléknu gumičku. Sklenici nechám na nějakém světlém místě a minimálně dvakrát denně směs promíchám dřevěnou vařečkou. Zhruba za 10 - 14 dní vše přecedím přes plátýnko do jiné sklenice, opět zakryji látkou a upevním gumičkou. Tentokrát sklenici dám někam na chladné a temné místo, kde ocet kvasí zhruba dvacet dní až měsíc. Poté jej přeliji opět přes plátno nebo jemný cedník do uzavíratelných lahví, kde je už hotový ocet připravený k použití. Tekutina by měla být čirá, ale mírný zákal nevadí. Tak ať se vám povede.
1 Comment
|
Kategorie |