Ráda peču, vařím a jím. Nemám kuchyňskou váhu ani žádnou odměrku, takže množství surovin dávám takzvaně od oka, ale vždycky to tak nějak dobře odhadnu. Občas peču kvasový chleba a kynuté housky. Jakkoliv se všude píše, že pečivo není moc vhodné konzumovat, já si život bez chleba a housek nebo rohlíků nedovedu představit. Jím je každý den, někdy i několikrát. Když jsem někde v zahraničí, kde jsou k dispozici jen bagety nebo toustový chléb, nejvíce se domů těším na naše pečivo. Poprvé jsem housky pekla ze špaldové mouky a jsou vynikající, jak na slano, tak s medem nebo marmeládou. Na asi půl kila celozrnné špaldové mouky dám asi čtvrtku másla, jedno celé vejce, droždí, sůl, kmín, hrst sušeného medvědího česneku, trochu mléka. Připravím jemné těsto, které nechám v teple vykynout. Pak pletu houstičky, které potřu mlékem se solí a posypu hrubozrnnou solí. Tentokrát jsem použila sůl růžovou himalájskou. Před tím, než je dám do trouby, tak je ještě nechám chvilku kynout. Peču na 180 stupňů asi půl až tři čtvrtě hodiny, podle velikosti housek. Vždycky jsou hned pryč. Tak dobrou chuť.
1 Comment
|
Kategorie |